29 Mart 2013 Cuma

En Büyük Soygunlar

Her biri aylar boyunca sıkı bir ekip çalışması sonucu gerçekleştirildi. Bazıları yakalandı, bazıları hala aranıyor. İşte milyonlarca dolara malolan dünyanın bugüne kadar gördüğü en büyük 10 soygun:

1. Büyük Tren Soygunu (İNGİLTERE)

1963 yılında, Bruce Reynolds liderliğindeki 15 kişilik bir çete, Glasgow'dan Londra'ya giden Kraliyet Posta Treni'ni soydu.

Sinyalizasyon ışıklarını değiştirerek treni durduran soyguncular, makinist ve güvenlik görevlilerini yaralayarak etkisiz hale getirdikten sonra, toplam 12 çuvalda duran 5.2 milyon doları (7.8 milyon YTL) alarak kayıplara karıştı.

Soyguncuların izini süren polis, çetenin toplandığı çiftlikten aldığı parmak izi örnekleriyle tüm soyguncuları yakaladı. 2 çete üyesi, hapishaneden kaçmayı başarmışsa da, daha sonra yeniden yakalanarak hapse atıldı.

2. British Bank of Middle East Soygunu (LÜBNAN)

20 Ocak 1976 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü üyeleri, başkent Beyrut'ta bulunan British Bank of Middle East'in şubesinden tam 44 milyon dolar (66 milyon YTL) çaldı.

İçeri girmek için banka duvarını patlayıcılarla havaya uçuran soyguncular, kasadaki külçe altınlar, nakit para ve mücevherleri çantalarla doldurarak olay yerinden hızla uzaklaştı.

Soyguncuların, kasayı açmak için, kasa konularında uzman Korsika asıllı soyguncularla işbirliği yaptığı öne sürülüyor.

Bugünkü değerinin yaklaşık olarak 200 milyon dolar (300 milyon YTL) olduğu tahmin edilen soygunla FKÖ'nün, 1980 yılına kadar gerçekleştirdiği tüm eylemlerini finanse ettiği de ortaya atılan diğer iddialar arasında.

3. Brezilya Merkez Bankası Soygunu (BREZİLYA)

Ağustos 2005'te Brezilya Merkez Bankası'nın Fortaleza kentindeki binasının yakınında bir ev tutan hırsızlar, buradan kasanın bulunduğu odaya kadar yaklaşık 200 metrelik bir tünel kazdı.

130 milyon doları (195 milyon YTL) alarak kayıplara karışan soyguncuların, soygun günü olarak hafta sonunu seçmesi nedeniyle, polisin olaydan ancak 2 gün sonra haberi oldu.

Soygunu 10 kişinin gerçekleştirdiğini belirleyen polisler, çeteden bugüne kadar ancak 2 kişiyi yakalayabildi. Çalınan paranın ise sadece 500 bin dolarılık kısmı bulundu.

4. Brinks Mat Deposu Soygunu (İNGİLTERE)

26 Kasım 1983 yılında, 6 silahlı kişi, Londra'daki ünlü Heathrow Havaalanı'nda bulunan yüksek güvenlikli Brinks Mat deposuna girdi. Güvenlik görevlisi etkisiz hale getirdikten sonra, hareket etmesi halinde ateşe vermekle tehdit eden soyguncular, 52 milyon dolar (78 milyon YTL) değerinde altın ve mücevher çaldı.

Çetenin, daha sonra çaldıkları altını eriterek ellerinden çıkarmayı başardığı belirtiliyor.

Bugünkü değeri yaklaşık olarak 224 milyon dolar (336 milyon YTL) olan soygundan sonra, Scotland Yard'ın hummalı çalışmaları sayesinde çetenin tamamı yakalandı.

5. Security Express Deposu Soygunu (İNGİLTERE)

1983'te bir grup soyguncu, Londra'nın doğusunda bulunan Security Express kasa merkezine silah zoruyla girerek, 12 milyon dolar aldıktan sonra kaçmayı başardı.

Bugünkü değerinin 52 milyon dolar ( 78 milyon YTL) olduğu tahmin edilen soygundan sonra çete üyeleri teker teker yakalandı.

6. Büyük Tahvil Soygunu (İNGİLTERE)

2 Mayıs 1990'da Londra'nın sakin bir caddesinde elinde tahmini değeri 584 milyon dolar (881 milyon YTL) olan hazine bonolarıyla dolu bir çanta taşıyan kurye, Patrick Thomas ve Keith Cheeseman tarafından soyuldu.

Kuryenin öldürüldüğü soygun sonrası bonolarla kaçan soyguncular, bir ihbar sayesinde kısa süre sonra yakayı ele verdi.

7. Da Vinci'nin Meryem'i (İSKOÇYA)

Ağustos 2003'te İskoçya'daki Buccleuch's Dükü'ne ait Drumlanrig Kalesi'nde sergilenen ünlü ressam Leonardo Da Vinci'nin 'Yarnwinder'li Meryem' adlı tablosu 2 kişi tarafından çalındı.

Hırsızlar, değeri 100 milyon dolar (150 milyon YTL) olan tabloyu, kalenin halk ziyaretine açıldığı saatler arasında içeri turist gibi girdikten sonra kendilerine eşlik eden rehberi etkisiz hale getirdikten sonra çaldıkları belirtiliyor.

İskoçya polisi, tabloyu geçtiğimiz Ağustos ayında Glasgow'daki bir evde buldu. Olayla ilgili olarak 3 İngiliz ve bir İskoç tutuklandı.

ğını belirtti. 65 milyon dolar değerindeki tablonun, Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) aranan sanat eserleri listesinin ilk 10'u arasında bulunduğu kaydedildi.

8. Dar El Salem Soygunu (IRAK)

Haziran 2007'de başkent Bağdat'ta bulunan Dar El Salem Bankası'na giren güvenlik görevlisi kılığındaki soyguncular, tam 292 milyon dolar (438 milyon YTL) çaldı.

Şu ana kadar soygunculardan hiçbirisini yakalayamayan güvenlik güçleri, çalınan paranın izini sürmeye devam ediyor.

9. Knightsbright Soygunu (İNGİLTERE)

Temmuz 1987'de, Cheltenham'ın kuzeydoğusunda bulunanan Knightbridges'daki kiralık kasa merkezine giren soyguncular, toplam 120 güvenlik kasasından yaklaşık 80 milyon dolar (120 milyon YTL) çaldı.

Merkezin müdürü Pervez Latif'in İtalyan Valerio Viccei ile birlikte gerçekleştirdiği soygundan sonra her iki hırsız da yakalandı, ancak çalınan değerli kağıtlar henüz bulunamadı.

10. Northern Bank Soygunu (İRLANDA)

2006'da Belfast'taki Northern Bank merkezine, rehin aldıkları merkez müdürüyle gelen silahlı soyguncular, 100 milyon dolardan fazla bir parayla kaçmayı başardı. Şu ana kadar soygunla bağlantılı 5 kişiyi ele geçiren polis, halen kayıp paraları arıyor.

* Gelmiş geçmiş en büyük soygun!

İngiliz BBC kanalı, bugüne kadar düzenlenen en büyük soygunun Irak Merkez Bankası Soygunu olduğu yorumunu yapıyor.

Mart 2003'te, devrik Irak lideri Saddam Hüseyin'in emriyle oğulları Uday ve Kusay, Bağdat'taki Irak Merkez Bankası kasasından 1 milyar dolar (1.5 milyar YTL) çaldı. Paranın üçte biri, Saddam'ın saraylarından bir tanesinde, duvara gömülü olarak bulunsa da, geri kalan bölümünden bugüne kadar haber alınamadı.

Hiç yorum yok: